• Benjamin Kobborg / Tlf: 29 72 29 59 / Mail: info@metahus.dk

PTSD BEHANDLING


PTSD Behandling i Aarhus og Online

Hvad Er PTSD?

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en psykisk tilstand, der kan udvikle sig efter en person har været udsat for ekstremt traumatiske oplevelser, som fx krig, vold, overfald eller alvorlige ulykker. PTSD opstår typisk i kølvandet på oplevelser, hvor man har følt intens frygt, rædsel eller hjælpeløshed. 

PTSD kan påvirke ens evne til at fungere i hverdagen og kan føre til betydelige vanskeligheder i relationer, arbejde og generelt velvære. Behandling af PTSD kan omfatte terapi, som kognitiv adfærdsterapi eller eksponeringsterapi, samt medicin til at hjælpe med at håndtere symptomerne. Terapien sigter ofte mod at hjælpe personen med at bearbejde traumet, reducere symptomernes sværhedsgrad og genopbygge en følelse af kontrol og normalitet.

PTSD Symptomer

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan manifestere sig gennem en række symptomer, som påvirker både følelsesmæssig og fysisk velvære. De mest almindelige symptomer inkluderer:

  • Flashbacks: Genoplevelse af den traumatiske hændelse som om det sker i nuet. Dette kan være ekstremt skræmmende og forvirrende.

  • Mareridt: Hyppige og ubehagelige drømme om det traumatiske event, som kan forstyrre søvnen og øge angstniveauet.

  • Undgåelse: Tendens til at undgå steder, personer eller situationer, der minder om traumet. Dette kan også omfatte følelsesmæssig afstand fra andre.

  • Forhøjet vagtsomhed: Konstant følelse af at være på vagt, som kan føre til irritabilitet, koncentrationsbesvær og nemt at blive forskrækket.

  • Negativ ændring i tanker og følelser: Langvarige følelser af skyld, skam eller fremmedgørelse, samt negative tanker om sig selv eller verden.

  • Kort lunte/aggressivitet: Øget irritabilitet og impulsiv adfærd, som kan føre til pludselige udbrud af vrede eller aggressivitet.

  • Søvnproblemer: Problemer med at falde i søvn, hyppige opvågninger eller mareridt, som kan forværre følelsen af træthed og angst.

  • Angst: Overvældende følelser af frygt eller nervøsitet, som kan være konstant til stede og påvirke dagligdagen.

  • Skyld og skam: Følelser af skyld eller skam over det, der er sket, hvilket kan forstærke den følelsesmæssige belastning.

  • Koncentrationsbesvær: Vanskeligheder med at fokusere eller opretholde opmærksomheden, hvilket kan påvirke evnen til at udføre daglige opgaver.

  • Passivitet/tilbagetrækning: Tilbagetrækning fra socialt liv og nedsat engagement i aktiviteter, der tidligere var meningsfulde eller behagelige.

  • Overvågning af omgivelserne: Konstant scanning af omgivelserne for potentielle farer, som kan føre til en konstant følelse af at være på vagt.

  • Følsomhed over for pludselige lyde: Øget reaktivitet over for pludselige eller høje lyde, som kan udløse frygt eller stressreaktioner.

Disse symptomer kan markant påvirke dagligdagen og livskvaliteten, hvilket gør det vigtigt at søge professionel hjælp for at få passende behandling og støtte.

 

Hvordan Opleves PTSD?

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) opleves gennem en række forskellige symptomer, der kan variere i intensitet og påvirke mange aspekter af en persons liv.

Disse mennesker har alle PTSD:

  • En mand kan ikke slippe tanken om skyld og lider af angst efter at have påkørt en pige.
  • En kvindelig ekspedient var offer for røveri og kan nu ikke længere finde ro, når hun skal sove. Nervøsitet og angst vælder hver aften op i hende.
  • En pige var udsat for seksuelle overgreb i barndommen og kan nu – i sit voksne liv – ikke nærme sig mænd, uden at få voldsomt ubehag.
  • En soldat oplever voldsomme reaktioner – flashbacks og mareridt, efter at være kommet hjem fra en udsendelse.
  • En mand fandt sin kone, efter selvmord, og lider nu af ubehagelige drømme og pludselige følelsesmæssige sammenbrud.
  • En kvinde har stærke symptomer, drømme og mareridt om sin egen død, efter at have været igennem livstruende sygdom.

PTSD opstår som en forsinket eller langvarig reaktion på en belastende begivenhed af meget truende eller katastrofal karakter. Tidligere mente man, at symptomerne altid indtræder inden for et par måneder efter den traumatiserende begivenhed, men det er efterhånden blevet anerkendt, at PTSD også kan udløses langt senere.

Et centralt element ved PTSD er ofte tilbagevendende episoder, hvor den traumatiske begivenhed genopleves i vågen tilstand som flashbacks eller i søvne som mareridt.

Derudover beretter mange om emotionelle forstyrrelser, såsom en vedvarende fornemmelse af følelsesløshed, manglende glæde ved ting man ellers har fundet nydelse ved, og en følelse af afstand til andre mennesker.

Der ses et øget alarmberedskab og overfølsomhed der gør, at personen ofte nemt bliver forskrækket eller opfarende og mange lider af søvnløshed.

Personer med PTSD vil forsøge at undgå aktiviteter og situationer, der kan minde om den traumatiske hændelse.

 

Hvordan kommer PTSD til udtryk?

Mennesker med PTSD forsøger at undgå tanker, følelser, aktiviteter og situationer, der er forbundet med traumet. Nogle vil desuden opleve, at de får dårlig hukommelse eller mister erindringen om den hændelse, der udløste tilstanden.

Andre vil opleve flashbacks udløst af dufte, følelser, lyde etc. Flashbacks er ukontrollable gen-oplevelser af de traumatiske hændelser.

Kompleks PTSD (C-PTSD)

Kompleks PTSD, eller kompleks posttraumatisk stresslidelse, er en mere omfattende form for PTSD, der ofte opstår som følge af langvarige eller gentagne traumer, såsom vedvarende vold, misbrug eller følelsesmæssig forsømmelse. Denne form for PTSD omfatter de klassiske symptomer på PTSD, men er kendetegnet ved yderligere, mere dybtgående symptomer. Udover flashbacks, mareridt og undgåelsesadfærd, kan kompleks PTSD inkludere alvorlige problemer med selvbillede og relationer, herunder vedvarende følelser af skam eller skyld, vanskeligheder med at regulere følelser, og dybt rodfæstede problemer med tillid og tilknytning. Personer med kompleks PTSD kan også opleve vedvarende følelser af håbløshed og isolering samt store vanskeligheder med at opretholde et stabilt følelsesmæssigt liv. Behandling af kompleks PTSD kræver ofte en længerevarende og specialiseret terapeutisk tilgang, som kan omfatte både psykoterapi og medicinsk behandling.

PTSD Behandling 

Posttraumatisk stress syndrom er en tilstand, der kræver behandling. Metahus tilbyder klienter med PTSD metakognitiv behandling. Det gør vi af flere grunde. Dels er behandlingen skånsom, da det ikke er nødvendigt at søge at genopleve traumet via genfortælling – og dels, så viser studier i metakognitiv terapi, anvedt ved PTSD, bedre resultater end ved traditionel terapi.

Alle oplever, at deres symptomer formindskes i løbet af behandlingen og mange slipper over tid helt for dem.

 


Om behandlingen:

“Det vigtigste for mig har klar været at få indblik i, hvad jeg fokuserer på, og hvor lang tid jeg har brugt på at fokusere på det forkerte”

(Kristian, 2023)

Klik her og læs flere udtalelser fra tidligere klienter.

 

Metakognitiv Terapi og PTSD

Metakognitiv terapi bruges med overbevisende resultater i PTSD-Behandling. I metakognitiv terapi får du en forståelse af, at du selv har en rolle ift. at vedligeholde dine symptomer gennem fx. grublerier over fortiden, eller ved at “udfylde” huller i hukommelsen. Det kan også være ved langvarige bekymringer om fremtiden, overvågning af ydre trusler, monitorering af indre symptomer og undgåelse af bestemte situationer.

 

Alt dette er strategier, som er med til at vedligeholde symptomerne, men heldigvis også strategier, som kan aflæres og erstattes med mere hensigtsmæssige.

Når det sker, mindkes eller forsvinder symptomerne – og det bliver igen muligt, at leve et liv, hvor man ikke er styret af symptomerne.

PTSD Behandling med metakognitiv terapi er typisk et forløb bestående af 6-12 sessioner.

 

PTSD Test

Er du i tvivl om du har PTSD? Nedenfor finder du en række spørgsmål der forbinder sig med typisk adfærd for folk der har PTSD. Kan du genkende nogle af disse træk er der sandsynlighed for at du har PTSD.

  • Flashbacks: Har du oplevet, at du genoplever den traumatiske hændelse som om det sker i nuet?

    Mareridt: Har du haft mareridt om det traumatiske event?

    Undgåelse: Undgår du steder, personer eller situationer, der minder om traumet?

    Forhøjet vagtsomhed: Føler du dig konstant på vagt eller nervøs, og bliver let forskrækket?

    Negativ ændring i tanker: Oplever du vedvarende negative tanker om dig selv eller verden?

    Kort lunte/aggressivitet: Er du blevet mere irritabel eller har du haft udbrud af vrede?

    Søvnproblemer: Har du problemer med at falde i søvn eller oplever du hyppige opvågninger?

    Angst: Oplever du konstant følelser af frygt eller nervøsitet?

    Skyld og skam: Føler du skyld eller skam over det, der er sket?

    Koncentrationsbesvær: Har du vanskeligheder med at koncentrere dig eller holde fokus?

    Passivitet/tilbagetrækning: Tilbagetrækker du dig fra sociale aktiviteter eller har du mistet interesse for tidligere interesser?

    Overvågning af omgivelserne: Scanner du konstant dine omgivelser for potentielle farer?

    Følsomhed over for pludselige lyde: Er du meget følsom over for pludselige eller høje lyde?

Læs mere om Metakognitiv terapi her

Følg Metahus på Facebook og få løbende inputs om Metakognitiv terapi